Manja slova Veća slova RSS

Direkcija


>

Održana šesta SEENSA konferencija

Održana šesta SEENSA konferencija
Datum objave: 05.10.2016 12:21 | Autor: dztp

Ispis Štampaj stranicu


Šesta konferencija nacionalnih organa zaduženih za zaštitu tajnih podataka zemalja jugoistočne Evrope (SEENSA) održana je u Podgorici 29.09.2016. godine. Domaćin konferencije je bila Direkcija za zaštitu tajnih podataka Crne Gore u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC).

Regionalna saradnja nacionalnih bezbjednosnih organa u jugoistočnoj Evropi (JIE) jedna je od uspješnih aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), rekao je generalni sekretar Savjeta, Goran Svilanović. On je, na otvaranju Foruma nacionalnih bezbjednosnih organa jugoistočne Evrope (SEENSA) u Podgorici, kazao da Forum nije cilj sam po sebi već instrument za bolju saradnju.

"Savjet će nastaviti da podržava njegovu transformaciju u efektivan i pragmatičan specijalizovani format regionalne saradnje", naveo je Svilanović.

"Vi ste stručnjaci u svojim oblastima i zato u najboljoj poziciji da ocijenite koje su to najhitnije potrebe vašeg svakodnevnog rada. Ipak, vjerovatno najinteresantnije oblasti od kojih se i najviše očekuje u pogledu praktične saradnje nacionalnih bezbjednosnih organa u jugoistočnoj Evropi su saradnja u postupcima provjere radi izdavanja bezbjednosne dozvole te oblasti obrazovanja i obuke", rekao je Svilanović.

Direktor Direkcije za zaštitu tajnih podataka Crne Gore, i trenutni domaćin i kopredsjedavajući Foruma nacionalnih organa zaduženih za zaštitu tajnih podataka jugoistočne Evrope, Savo Vučinić podsjetio je da je posebna vrijednost ovog Foruma unaprjeđivanje sveobuhvatne regionalne saradnje u izuzetno važnom dijelu Evrope tokom perioda novih bezbjednosnih izazova koji zahtjevaju neodložno reagovanje.

"Nadamo se da će se i tokom ovogodišnje konferencije nastaviti sa čvrsto uspostavljenom razmjenom iskustava, dobrih praksi i ideja koji se tiču bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je Vučinić.